Goorhof Sint-Job

Er moet me iets van het hart.

Ik wilde er heel graag iets moois van maken. Iets waar ik in geloof, iets wat onze gemeente een warmere plek zou maken. Maar het mocht niet zijn.

Begin mei 2023 had ik een idee. Ik droom van een bistro waar mensen met een beperking een kans krijgen om mee te werken. Waar mensen gezellig kunnen komen vertoeven bij een goed glas of kleine hap. Een prachtig project, al zeg ik het zelf. Het werd snel heel concreet, zelfs een naam registreerde ik al, het businessplan werd gemaakt.

Toen in september 2023 ’t Goorhof de deuren sloot, was ik stomverbaasd te lezen dat de gemeente de ambitie had er een ‘sociaal café’ van te maken. Perfect het idee dat ik zelf voor ogen had. Jammer van de slechte staat van het gebouw, maar daar kon ik wel een mouw aan passen. Ik besloot me kandidaat te stellen om er nog 3 jaar mijn mooie project te kunnen realiseren. Ik diende een dossier in dat aan alle voorwaarden ruim voldeed: een goed concept, deftige uitbating, sociale inclusie en een financieel plan onderschreven door een accountant.

En ja, ik besef dat het feit dat ik politiek betrokken ben een nadeel kan zijn. Daarom besloot ik vooraf dit aan de burgemeester te laten weten, met één duidelijke vraag: behandel mijn kandidatuur objectief. Ik wil niet gekozen worden omwille van wie ik ben, wel omwille van m’n dossier. Ik huiver van vriendjespolitiek. Evenzeer wil ik niet geweigerd worden omdat ik een ‘politieke concurrent’ zou zijn.

Nadat ik me kandidaat stelde begon een lange lijdensweg. Eerst werd een klacht ingediend bij de gouverneur, onderhandelingen werden uitgesteld. Na een toelichting van mijn kant bleek dat de gemeente niet bereid was enige opknappingswerken uit te voeren in het gebouw. Bijzonder. Want hoe kun je zo’n mooi sociaal project verwachten, als je niet bereid bent het mee te ondersteunen met werkbare infrastructuur? Desondanks, was ik bereid enige herwaarderingswerken dan maar op mij te nemen. Ik paste mijn businessplan hiervoor aan en liet dit weten. Echter, sinds begin februari kreeg ik geen enkele update meer. Geen enkele vraag, toelichting, onderhandeling…

Maanden stilte gingen voorbij. Tot nu. De procedure wordt stop gezet. ‘Geen enkele kandidaat voldoet’. Ik had het beste dossier, blijkt uit de verantwoording. Maar er waren nog vragen of twijfels omtrent mijn plan. Ik heb deze echter nooit gehoord.

Wat ik er allemaal van moet denken? Ik weet het niet.

Ik zal blijven proberen dit mooie project, mogelijk elders, waar te maken. Al dan niet met warme ondersteuning van onze gemeente.

Ik blijf gaan.

Nog steeds enthousiaste groet,

Roeland.

Goorhof Sint-Job binnenkant
Zo ziet op dit moment het leegstaande Goorhof er uit langs de binnenkant.